Laudate Si; Hij zij geprezen

‘We zijn eigenlijk wel wat jaloers op jullie katholieken’ zei een protestantse deelnemer aan het eind van de tweede avond die Antoinette Bottenberg over de nieuwe encycliek had georganiseerd. ‘Jullie hebben een paus en die kan met gezag spreken. Bij ons wordt hier ook over gepraat en geschreven, maar deze werken krijgen nooit zo’n verspreiding’.

Antoinette nam ons deze avonden bij de hand langs een aantal kernzaken in de encycliek. Deze vraagt niet alleen om aandacht voor de teloorgang van de Schepping, maar legt ook de vinger op de gevoelige plek en roept ons op tot handelen. Met ons huidige welvaartsniveau in combinatie met hebzucht, verspilling en egoïsme zijn onze aarde en volgende generaties het kind van de rekening. Zwakker vonden we de uitspraken over de bevolkingsgroei. Het wordt tijd dat de kerk zich sterker inzet voor geboortebeperking, ook met de middelen die ons daar tegenwoordig voor ten dienste staan. Het is waar dat de aarde nu nog voldoende voedsel kan geven, en dat armoede en honger primair een verdelingsvraagstuk zijn. Maar als iedereen op deze planeet onze levenswijze zou gaan imiteren zouden we aan twee planeten nog niet genoeg hebben. Laten we ons sterk maken voor een betere wereld en daar zelf de stappen voor gaan zetten.

Dick Bouman/één van de 13 deelnemers

 

Reacties zijn gesloten.