De Golem

kinwvRabbi Löv van Praag maakte, zo gaat de legende, een mens van leem. Hij noemde hem “Golem.” Het woord kunnen we terugvinden in Psalm 139: 16, en kan vertaald worden met klomp leem of embryo. Op zich was deze mens-van-klei levenloos, maar met een strookje papier in de mond, waarop de onuitspreekbare naam van de Eeuwige was geschreven, kwam hij tot leven. Hij was buitengewoon sterk en kon Joden helpen bij hun zware werk, ook kon hij hen verdedigen bij uitingen van antisemitisme, zoals pogroms. Er was één voorwaarde verbonden aan zijn behulpzaamheid: bij het begin van de Sabbat moest het strookje papier, waarop de heilige Naam, uit zijn mond worden verwijderd. Eenmaal vergat de rabbi dit. De Golem ontwikkelde daarop destructieve krachten, en ging als een razende te keer.

Joden zijn geroepen om in vrijheid een partner van God te zijn en Zijn wil te doen op aarde, tot welzijn van de mens. Jezus, gekomen om de wil van de Vader te doen, had deze opdracht eveneens. Aangezien christenen geroepen zijn tot ‘navolging van Christus,’ moeten Joden en christenen elkaar hierin kunnen verstaan.

Wij lezen over robots, in Japan nauwelijks te onderscheiden van mensen, die menselijke taken gaan overnemen. “Een robot is geen Golem” peinsde Rabbi Jonathan Sacks, voormalig Opperrabbijn in Engeland, “maar we worden wel gewaarschuwd door dit verhaal.”

Vrijdag 4 november 2016

Film, klezmermuziek en vertelling
Muzikale medewerking: Trio Wilde Eend
Protestantse gemeente Driestwegkerk, Driestweg 4, Nunspeet
Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 5,– incl.consumptie
Organisator: Kerk & Israël Noordwest VELUWE
Info: Leen van Haaften. Tel 0341 414 886

Nothing from 25 september 2017 to 25 oktober 2017.

Reacties zijn gesloten.